גם אם טעמתם אין ספור צלחות חומוס מהבילות, הרי ידוע שאין חומוס אחד הדומה למשנהו, אין טעם אחד שאפשר להתחקות אחר עקבותיו ואין חומוסיה אחת היודעת את סודותיה של האחרת. היכן תטעמו חומוס באמת מיוחד? בנצרת.
מוצאו של הממרח האלוהי הזה, הוא במצרים, לבנון וסוריה ושם, מסיר הגרגרים הפשוט שבושל על ידי האמהות ורוכלי השוק, עלה וצמח מאכל שכיום, מרבית הישראלים (ולא מעט תיירים), אינם יודעים אם היו יכולים להסתדר בלעדיו.
אז מה יש בו, בחומוס, שהופך אותנו לסהרורים, המחפשים שוב ושוב אחר הטעם המושלם שבו? מה גורם לנו לצאת בכל סוף שבוע אל יפו, נצרת, עכו, אל רחבי שכונות תל-אביב ואל השווקים השונים, כדי לבדוק חומוסיה נוספת בארץ עליה שמענו מחברים ומכרים?
מחפשים חומוס גלילי אותנטי? בואו לנצרת
ובכן, חומוס הוא ללא ספק אוכל מקומי בעל כח עצום, הטמון במקור קיומו, בדיוק כמו הברווז בצרפת והגבינה באיטליה. יש קסם מיוחד באוכל ובגידולים מקומיים שגורם לנו ליהנות לא רק מהמזון עצמו, אלא מהאותנטיות שסביבו, מהאפשרות לאכול את הדבר המיוחד הזה באיזור בו הוא גדל, בושל ונוצר. זה מה שמעניק את החוויה הקולינרית המלאה.
5 החומוסיות הטובות ביותר בנצרת
אחד המקומות המזוהים ביותר בארץ עם חומוס איכותי ואותנטי, היא העיר נצרת ולא בכדי היא נחשבת לבירת החומוס. ברדיוס של 300 מטרים ניתן למצוא את חמשת החומוסיות המתחרות על התואר כטובות ביותר בישראל והן: שרביני, צאיג, עמאד, א-שייך וניזאר מלך החומוס.
החומוס הגלילי בכלל והנצרתי בפרט, מציע מרקם עדין וקל, עם טעמים מאוזנים והוא מאופיין בתוספת של טחינה במידה קטנה יחסית. בתי החומוס בנצרת מגישים חומוס במרקם מנצח, במגוון דרכים, מחומוס נקי, דרך חומוס עם פול ועד למסבאחה המעוררת את כל חושי הטעם.
חומוס שרביני (חומוס אבו ג’אנם)
החומוס של שרביני הנצרתי מגיע בלי הרבה גינונים וצבע, במרקם אווירירי עם גרגרי חומוס חמים מעליו, שמן זית וירק קצוץ והוא מעניק חוויה אדירה של טעמים, שכל מזלג של חומוס שנכנס לפה משאיר טעם של עוד ועוד.
טלפון: 04-657-2689
שעות פתיחה: יום ב’-יום ו’ 08:30-17:00. יום א’ סגור
ניזאר מלך החומוס
ניזאר מלך החומוס לא סתם נקרא כך והוא מחזיק במוניטין ובמסורת של חומוסאים משפחתית כבר עשרות שנים. הוא מציע חומוס זהבהב וטעים של גרגרים שבושלו באהבה שעות רבות ונטחנו למרקם עדין עם מעט מאוד טחינה וכן חומוס עם פול שאף הוא מהטובים ביותר.
טלפון: 04-646-4802
שעות פתיחה: יום א’-יום ו’ 07:30-17:00.
חומוס עימאד
חומוס עימאד הוא מסעדה ידועה וותיקה בנצרת שאי אפשר לוותר עליה. החומוס הקטיפתי מגיע עם גרגרים, פול או כחומוס נקי הטובל בשמן זית איכותי ושום טרי והוא חמים, טרי ומענג, לצד מגוון רחב של סלטים טריים, פלאפל ופיתות חמות שאי אפשר להפסיק לטבול.
טלפון: 04-646-4209
שעות פתיחה: יום ב’-יום ו’ 05:00-19:00. יום א’ 05:00-17:00
סאיג’ עפיף
החומוסיה המצוינת של סאיג’ עפיף הופכת את ההנאה מחומוס לגדולה בהרבה, בזכות המרקם הייחודי והסמיך והמידה המדויקת של הטחינה, שמן הזית העוטף את המנה והנגיעה הלימונית האותנטית.
טלפון: 04-655-5882
שעות פתיחה: יום ב’-יום ו’ 07:00-17:00. יום א’ סגור
חומוס א-שייך
חומוס א-שייך נחשב לשם דבר בנצרת וגם שם שומרים על מסורת משפחתית רבת שנים. את החומוס הם טוחנים בעבודת-יד טובה באמצעות מכתש, בדרך הכי אותנטית, שכנראה היא זו שאחראית לטעם המיוחד כל כך של החומוס, המגיע אגב עם כמות נדיבה של טחינת אל-ארז המצוינת והידועה של נצרת.
טלפון: 04-656-7664
שעות פתיחה: יום ב’-יום ו’ 07:00-00:00. יום א’ סגור
מעבר לזה, תזכרו שחומוס הוא עניין של טעם וכל אחד בוחר לעצמו את המרקם האהוב, את יחס הטחינה המועדף ואת התוספות אבל דבר אחד בטוח – את סוד החומוס הטוב ביותר תגלו בעצמכם במהלך הסיור הקולינרי שלי.
מזון-על בצלחת – כל התכונות הטובות של החומוס
אחת התכונות הנפלאות של החומוס הוא בתחושה שהוא מותיר – זהו מאכל שעושה שמח בלב, הוא ממלא אותנו, מנחם, עוטף ומעניק לנו תחושה של בית. מעבר לכך, מדובר באחד המאכלים הבריאים והטובים ביותר מבחינה תזונתית. הוא מכיל רשימה אינסופית של ויטמינים ורשימה גדולה מאוד של מינרלים. גם למקום הגידול וגם לזן החומוס ישנה השפעה גדולה מאוד על הטעם ותלוי באיזה זן משתמשים.
נצרת נחשבת לאחד המקומות הנכונים ביותר לאכול בהם חומוס מעולה. תושבי העיר מכירים את רזי הבישול וההכנה והם עושים שימוש בטחינה הטובה ביותר, הנחשבת כטוענת לכתר של הטחינה הטובה בעולם – טחינת אל-ארז, הנמכרת אף היא ברחבי נצרת.
חומוס שמעניק את החוויה האותנטית והביס המושלם חייב להיות טרי, חמים ועם מרקם חלק, ממש על גבול הקצפת. הוא צריך להיות בעל טעמים כמעט ניטראליים אך עם זאת, להעניק את האיזון המושלם של הטעם ובנצרת ללא ספק יודעים כיצד לעשות זאת.
העיר נצרת מתפארת בהגשה של חומוס שאין כדוגמתו בכל מקום אחר בארץ, חומוס שעומד כמאכל בפני עצמו, כזה שברגע שמכניסים את המזלג העמוס אל הפה, חשים בבת אחת באושר עילאי ואז לא צריך יותר כלום – לא פיתה, לא בצל ולא חריף. זה טעם שרק כאשר פוגשים בו, מבינים כמה עוצמה יש בו וכמה הוא מיוחד.
אז בפעם הבאה שאתם רוצים לטעום חומוס וליהנות מהכח שבו והטעמים המושלמים, אתם מוזמנים להצטרף אלי לסיור מרתק וטעים אל סוד החומוס של נצרת. במהלך הסיור, לא רק שנאכל את החומוס הטוען לכתר הטוב ביותר בארץ, גם נהנה מחוויית טעימה מיוחדת במקום מאוד ייחודי.