אטריות קדאיף דקיקות על גבול השקופות, טבולות בחמאה מומסת הצופנות בתוכן גבינת עזים מתקתקה ורכה, נמסה מחום המחבת הלוהטת, ומעל לכל זה, כמו אבני חן על כתר מלכות, פיסטוקים קצוצים וסירופ מתוק ומנחם המתובל בנגיעת מי ורדים והמון אהבה. מי צריך יותר מזה? די לנו בצלחת שבה שוכן הפלא העגלגל הזה כדי לומר דיינו.
כן, זוהי כמובן הכנאפה האגדתית, שרק מעטים מהאנשים יכולים לסרב לה, למנת הקינוח המושלמת הזו של המטבח הערבי. בין אם מדובר בגרסה בעלת הצבע הכתום, שמבצבצת בשווקים רבים בארץ ובבתי מאפה, ובין אם מדובר בגרסה הקלאסית הזהובה בצבעה הטבעי, זוהי ללא ספק אחת המנות המבוקשות והאהובות ביותר. היא אמנם שוכנת בין מיני המאפים המתוקים הרבים, לצד הבקלאוות נוטפות הדבש, העטאייף, העוואמה, המעמול, ממתקי הפירות והשומשום ועוד רבים וטובים אחרים שאפשר לבלוע כלאחר יד מבלי לחוש אפילו בקלוריות, אך היא מחזיקה בתואר הגבוה מבין כולם ולא בכדי.
הכנאפה הטובה ביותר בישראל
רבות נכתב על הכנאפה ועל המקומות הייחודיים בארץ שמכינים אותה לתפארת, אך מי היא הטוענת האמיתית לכתר ומה מיוחד בה? ללא ספק מדובר בכנאפה של העיר נצרת, שמציעה את הכנאפה האותנטית, הטעימה, הטריה והמצוינת ביותר…עכשיו נשאלת השאלה, היכן בנצרת מוצאים את הכנאפה הטובה ביותר?
האם זו הכנאפה המפורסמת והאהובה של השף דוחול ספדי מ”דיאנה” או זו של ממתקי אל-מוכתאר? האם היא במסעדה או בדוכן עממי? היכן גבינת העזים טעימה ורכה יותר והאם היא מצויה בשפע בין שכבות הקדאיף? האם הצבע הכתום שמאפיין חלק מדוכני הכנאפה הוא הכרחי וממה הוא עשוי או שמא הגרסה השטוחה והזהובה היא האותנטית? – סקרנים? את התשובה לכך תגלו בעצמכם בסיור הקולינרי בעקבות הכנאפה המושלמת בנצרת. הכירו את הסיור שלנו בנצרת.
העוגה התורכית שצימחה כנפיים
הכנאפה היא קינוח שמוכן על מחבת, בו ברגע, לא מחממים אותה ולא מחכים איתה, פשוט מקבלים אותה חמה ואוכלים מיד, אחרת הגבינה הופכת למסטיק וכל הקסם נעלם. מקור השם אינו ידוע ממש אך יש הגורסים כי הוא מגיע מהשם התורכי ‘כוניפה’ (Künefe מכוערת) ושמו של המעדן ניתן לאור צורת העוגה הפחוסה והבלתי מושכת. יש בזה כנראה מן האמת, בעיקר בשל מוצאן של אטריות הקדאיף שאף הן הגיעו מתורכיה ויתכן כי בהשפעת העות’מאנים בארץ, גם הכנאפה, כמו קינוחים ומיני מתיקה אחרים, מצאה את דרכה אל שולחננו. עם זאת, יש הטוענים כי מקור הקינוח הוא פלסטיני לחלוטין המגיע מנבולוס (העיר שכם), על שם גבינת המלח נובלסי בה משתמשים בהכנת הכנאפה.
כנאפה בנצרת – מסורת של טעמים והיסטוריה
כך או כך, מדובר באחד המאפים הטעימים והמיוחדים ביותר של המטבח הערבי (שאף לו אגב, ישנן כמה גרסאות כולל גרסה מזרח-ירושלמית של אטריות סולת). אם נתרכז בכנאפה הנצרתית, הרי שמדובר במסורת של דורות, בה אבות ובנים הכינו במשך עשרות שנים את הקינוח האלוהי באותה דרך, עם אותם מרכיבים ולרוב, באותו מקום היסטורי ממש. בנצרת ניתן לראות ולטעום כאנפה בעשרות פינות ומקומות בעיר ולכל אחד הייחוד והטעם שלו, צורת ההגשה שלו, כמות הסירופ וטעם הגבינה אך ככל הנראה, מדובר בטעמים האותנטיים והטובים ביותר של הכנאפה, היוצאת אל עשרות המבקרים במגש מלבני עצום מימדים או כמנה אישית וזוגית על מחבתות עגולות, ונחטפת כלאחר יד וכל שנותר ממנה הם פירורי אטריות זהובים.
מעוניינים לטעום את הכנאפה האותנטית של נצרת? מוזמנים לסיור קולינרי שלא תשכחו
* הסיור מיועד לקבוצות פרטיות מאורגנות מראש *